25 kwi 2016

Przepis na smaczny chleb bezglutenowy

To było dla mnie największe wyzwanie - upiec chleb bezglutenowy.
Pierwsze podejście to był chleb na mące gryczanej. Żałowałam na pieczenia chleba czasu, więc wsypałam wszystkie składniki w maszynę do pieczenia chleba  i już więcej jej nie użyłam do moich eksperymentów :)
Potem próbowałam kilkakrotnie chleba na mące jaglanej. Po trzech razach wywalenia wypieku do śmietnika pożegnałam się z mąka jaglaną. Jeżeli masz sprawdzony przepis na smaczny chleb jaglany chętnie z niego skorzystam :)  Przesadziłam, może nie chętnie ale upiekę go ze szczyptą niedowierzania.
Po jakimś czasie odbudowałam w sobie moc, zakasałam rękawy i upichciłam chleb na bazie mąki gryczanej. Znalazłam go w sieci ( nie pamiętam gdzie ) i lekko zmodyfikowałam przepis. Od tamtej pory jest naszym królem wśród chlebów bezglutenowych. I wypieka go również mój małż, który nie wyobrażał sobie kanapek do pracy bez pszennego chleba.
Chleb jest dobrze tolerowany przez ludzi, którzy mają nadwrażliwość jelit. Już po kilku dniach jedzenia tego chleba czuje się różnicę (brak wzdętego brzucha, brak gazów, nieprzyjemnego bekania, zgagi )

 

Chleb bezglutenowy na bazie mąki gryczanej

 Składniki:
   - 250 g mąki gryczanej niepalonej ( białej )
   - 150 g mąki ryżowej
   - 100 g mąki kukurydzianej
   - 25g  świeżych drożdży
   - 3/4 szklanki łuskanego słonecznika bez siarki
   - płaska łyżka soli ( u mnie tylko himalajska )
   -  czubata łyżka ksylitolu (cukier jeśli używasz)
   - 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne)
   - łyżka otrębów gryczanych lub jaglanych (do posypania blachy)
   - odrobina oleju kokosowego ( do wysmarowania formy)

Jeżeli czytasz składniki i włączyło Ci się narzekanie "skąd ja mam wziąć mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą" albo "znowu muszę iść do sklepu eko, wydać full kasiorki na głupie mąki" -  to wyluzuj człowieczku ;)

W każdym prawie markecie jest mąka ryżowa i kukurydziana. Ja osobiście sama robię mąkę ryżową i gryczaną. Kupuje ryż brązowy i mielę w młynku do kawy (takim zwykłym za ok. 30 zł). Podobnie robię z mąka gryczaną. Kupuje kaszę gryczana, niepaloną, białą i również traktuje młynkiem. Prawda, że banalnie proste? :) Pudełko 4x100g kosztuje ok.3zł. Czy naprawdę musisz kupować 500g maki gryczanej za ok.10zł ?


A teraz do dzieła, czas zrobić chlebcio :)

Wykonanie:

Suche składniki dokładnie wymieszaj. W małym kubeczku nalej lekko ciepłej wody i rozpuść w niej drożdże. Do suchych składników dodawaj stopniowo wodę i mieszaj do uzyskania gładkiej, średnio zwięzłej masy. Ciasto przelej do formy wysmarowanej tłuszczem kokosowym i posypanej otrębami gryczanymi lub jaglanymi. Odstaw je na 30 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza ( grzanie góra-dół). Kiedy chleb wyrośnie delikatnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika. Najlepiej przed odstawieniem do wyrośnięcia postawić go na blachy,  bądź na kratce na której będziemy piec chleb w piekarniku. Pieczemy chleb 40-50 min. Trzeba uważać, bo łatwo można go spalić. Kiedy ja w domu czuję zapach pieczonego chleba, wtedy wyłączam górne grzanie i zostawiam tylko grzanie na dole. Obserwuj na początku i sam wyczuj swój piekarnik. Po upieczeniu, wyjmij chleb z formy i studź go na kratce do pieczenia. Przed podaniem powinien dobrze wystygnąć. Ja nigdy nie wytrzymuję, odcinam "piętkę" i wcinam z masełkiem + solą :) Jeżeli po upieczeniu mocno się kruszy przy krojeniu, możliwe, że za dużo dodano drożdży lub wody.Trzymaj się wiernie gramatury z przepisu. Jeżeli nie masz z kim zjeść całego bochenka, można zamrozić sobie kilka kromek w woreczku.

Czasami jak brakuje nam mąki kukurydzianej lub ryżowej dodajemy na oko mąki z ciecierzycy lub z amarantusa. U nas teraz tylko takie mąki są w szafce :) Czasami też robimy bez słonecznika. Robimy w różnych formach i zdecydowanie wolę silikonowe,bez problemu chleb wyskakuje z koszulki po upieczeniu.

SMACZNEGO♥





21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też Cię będę kochać, jak wreszcie go zrobisz ;) Do końca tygodnia mam nadzieję zobaczyć zdjęcie Twojego chrupiącego chlebusia♥

      Usuń
  2. A ja robię sobie "coś" z mąki kokosowej, 1 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżki mleka kokosowego i dwóch jajek. Wszystko razem miksuję i smażę jak omlet-grzybek. Po ostudzeniu smaruję to smalcem z oleju kokosowego.Pycha. Raz jest to moja kolacja, a innym razem- śniadanie. Mąka kokosowa ma niziutki indeks glikemiczny i jest wysoko błonnikowa. Jeśli mnie najdzie wielka pracowitość ( a na to się nie zanosi) to upiekę chleb z mąki kokosowej i bezglutenowej kukurydzianej i wtedy Ci sprawozdam jak mi to wyszło.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam w takim razie na sprawozdanie :) Posiadam w zapasach mąkę kokosową ale do niczego jej nie używam :( Jak kiedyś robiłam z nich placki, rozlazły mi się. Robiłam bez jajek, bo wyszła mi duża nietolerancja na żółtko i białko jaja :(
    Może podpowiesz, do czego mogę używać jeszcze mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
  4. Już postanowione - w sobotę piekę Twój chlebek 🍞 mam nadzieje że podołam 😊 zapraszam na degustację 🍞 Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejna zarażona :) Wspaniale!!! Kasiu jak dotrzymasz słowa, będziesz miała osobistego piekarza w domu;) Degustować to ja chcę w ramach szaleństwa ten tort bezowy Patrycji :)Ścisk ♥

      Usuń
  5. Pisałam już, że upiekłam?! Nawet mi wyszedł :) I jak tylko zjadłam dwie kromki zrozumiałam, że to będzie... przerywnik w diecie bezglutenowej, bo już nie potrzebuję pieczywa do życia. Wydawało mi się inaczej, a jednak to tylko wzrok robił swoje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę!!! Ten chleb test wybawieniem dla naszej całej piątki. Ja jeszcze pokochałam chleb tylko gryczany, ale o nim niebawem :)

      Usuń
  6. Dobrze, że mamy taki sam piekarnik. Mój właśnie dochodzi ;) Podejście drugie, mam nadzieję, że będzie tak pyszny jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powolne dochodzenie = rozkosz, więc musi być smakowity ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A mój mąż niedawno wyciągnął chlebek z piekarnika (to on piecze chleby w domu, ja robię ciasta :)) Niestety nie wyszedł taki jak powinien wyjść. Jeśli mogę spytać, jak wyglada masa u Ciebie po wymieszaniu wszystkich składników? Domyślam się jaki był nasz błąd, ale chcę się upewnić jak wygląda masa u ciebie, jak powinna ona wyglądać po wymieszaniu.
    Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Madlene nie ma to, jak prywatny piekarz w domu ;)Konsystencja ciasta jest lejąca ale gęsta. Domyślam się, że albo za dużo wody i popękał, albo za dużo drożdży i za bardzo wyrósł i wierzch chlebka wyszedł pusty, albo dobrze nie wyrósł. Jeżeli ta ostatnia opcja to wątpliwa świeżość drożdży albo za zimna woda. Ja drożdże rozrabiam w kubeczku ciepłej wodzie(nie gorącej) lekko ciepłą wodę dodaję do mąk. Nam kiedyś nie wychodził,bo zmieniliśmy mąkę kukurydzianą. Jak się potem okazało mąż kupił grysik kukurydziany a nie mąkę kukurydzianą :) Trzymam kciuki, aby następny był tak smaczny, że nie będziecie chcieli jeść pszennego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za wskazówki, to samo mówiłam mężowi. następnym razem będzie (chyba) lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy można zamienic kasze gryczana na jaglana ? Czy to się wiąże ze zmianą proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj:)Miałam kilka podejść do chleba jaglanego i nigdy mi nie wychodził i mąki jaglanej w kuchni nie używam.Zajadam się kaszą jaglaną.

      Usuń
  13. Czy zamiast mąki kukurydzianej można użyć skrobi kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ale chyba skrobia zagęszcza i wtedy trzeba zmienić proporcje, które są bardzo istotne, aby chleb bezglutenowy się udał.

      Usuń
  14. Witam,
    Czy taki chleb będzie się nadawał dla dziecka 8mc, uczulonego na gluten?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli będziesz miała mąki lub produkty d ze źródła, które zapewnia o braku śladowych ilości glutenu, to dlaczego nie? :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony ślad.